Zweeds

Case study: De Astrid Lindgren Memorial Award, meervoudig bemiddelaarschap, netwerken en machtsinstellingen in transnationale stromen: het geval Bart Moeyaert

In onze studie onderzoeken we de consecratieve rol van de Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) wat betreft de impact ervan op de transnationale verspreiding van het werk van de Belgische auteur Bart Moeyaert, ALMA laureaat in 2019. De ALMA kan worden gezien als een tegenhanger van de Nobelprijs, waarbij de Zweedse staat, door jaarlijks een substantieel bedrag toe te kennen aan een specifieke auteur, illustrator of een organisatie die bijdraagt aan de kinder- en jeugdliteratuur, een bijzondere rol op zich neemt in de consecratie van kinderliteratuur.

Sara Van Meerbergen

Universiteit van Stockholm

Sara is universitair hoofddocent aan de Universiteit van Stockholm. Ze behaalde in 2010 haar doctoraat met een proefschrift over Nederlandstalige prentenboeken in Zweedse vertaling.

Annika Johansson

Universiteit van Stockholm

Annika Johansson is universitair hoofddocent Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Stockholm.

In het project onderzoeken Annika Johansson en Sara Van Meerbergen de literaire transfer van de Vlaamse auteur Bart Moeyaert naar het Zweedse literaire veld. Er wordt onder andere naar de rol die de Astrid Lindgren Memorial Award – die hij in 2019 heeft ontvangen – heeft gespeeld bij het vertalen van de boeken van Moeyaert.